Yasal düzenlemeye uygun çerezler kullanıyoruz.
Kırsalda Kalkınma, Kentlerde Gerçek Gıda

Gezen Hayvan Etini Nasıl Pişirmeliyiz ?

Biz hiçbir zaman hayvanlarımızın etinin en yumuşak et ve en mermerli et olduğunu iddia etmiyoruz. Ve bizi tanıyanların iyi bileceği üzere az çıkan bonfile, antrikot gibi parçaları sadece elimizde olduğu kadarıyla sunuyoruz, dışarıdan asla tedarik etmiyoruz. (En eski yazılarımızdan biri Pirzola Neden Az?'da da bu konudaki yaklaşımımızı paylaşmıştık)

Hayvanlarımız düzenli gezdiği için çoğu zaman çok yağlı bir et dokusuna sahip olmuyor. Hatta dönem dönem etlerde sertlik bile olabiliyor. Dışarıda yayılan hayvanın eti, kapalı besi sisteminde yetişen hayvanın etine göre daha sıkı olur. Çünkü düzenli hareket eder, fazla yağ tutmaz. Kaslı ve serbest gezen hayvanlarda kolajen oranı çok daha yüksek olur. Bizim amacımız da daha mineralli ve kolajenli et üretebilmek. Daha yağlı et elde etmek için hayvanlarımızı fabrikasyon yemlerle beslemiyoruz.

Açık arazide yetişen hayvanlar kapalı besi sistemlerinde yetişen hayvanlara göre çok daha uzun sürede istediğimiz karkas ağırlıklarına geliyor. İstenilen karkas ağırlığına 2-2,5 yaşında ulaşıyor. Hayvanlarda kolajen oranı yaş ilerledikçe artıyor, bu da besin değeri açısından etlerimizde olmasını istediğimiz bir özellik.
Bizim amacımız resimlik, mermeli etler elde etmek yerine temel ihtiyacımız olan proteini temiz ve besin değerleri yüksek bir et kaynağından, makul miktarlarda sağlayabilmek.

Etlerimizin daha yumuşak olmasını istiyorsanız marinasyon yapmanızı öneririz. Özellikle antrikot, biftek ve steak ürünlerimizi en azından bir gün marine etmeniz etleri yumuşatacak ve çok daha iyi sonuç almanızı sağlayacaktır. Tencerede yaptığınız yemekleri ise normalde yaptığınızdan daha uzun sürede pişirmeniz gerekir. Pişirme süresine ekleyeceğiniz, yarım saat- 1 saat etlerinizin daha yumuşak olmasını sağlayacaktır. Marinasyon için çok farklı metodlar uygulayabilirsiniz. Ancak bizim tercihimiz en sade olanı, zeytinyağı ve karabiber kullanarak 24 saat kadar dinlendirmek. Bunu biftek, bonfile gibi ürünlere uygulayacabileceğiniz gibi tencerede pişireceğiniz kuşbaşı ve ossobuco gibi kesimlere de uygulayabilirsiniz.Ayrıca evde pişirmesi zor olan steakleri tava yerine fırın kullanarak yaparsanız istediğiniz sonucu çok daha hızlı elde edebilirsiniz. Bu konuda blog bölümüde bir de yazımızı bulabilirsiniz; Kalın Steakler Nasıl Pişirilmeli?

Özetle gezen hayvan etini tercih sebebimiz öncelikle sağlıklı ve temiz beslenme olmalı.

Ama tabii ki damak zevkimize uygun olmasını istemek en doğal hakkımız, ve iyi haber ; doğru pişirme teknikleriyle en temiz etleri en yumuşak şekilde hazırlayıp, afiyetle tüketebilirsiniz :)

guvenlik© 2024 Her hakkı saklıdır.