Ülke geleneksel hayvancılığının en önemli sorunlarından birisi yeni neslin hayvancılıktan uzaklaşması ve şehirlere göç etmesidir.
Birlikte çalıştığımız yetiştiricilerimizin büyük çoğunluğu orta yaş ve üzerinde. Hatta 60 yaşın üzerinde çok sayıda yetiştiricimiz bulunuyor. Bu üreticiler, dedelerinden aldıkları bu kültürü bırakmak istemiyor, nesiller öncesinden gelen kadim hayvancılık bilgisini kendi torunlarına aktarmak istiyor. Ancak yeni nesillerin hayvancılığa ve köy hayatından kaçıp, büyük şehirlerde yaşama isteği bu kadim bilginin kaybolma riskini ortaya çıkartıyor. Bu durumun önüne geçmenin tek yolu bu insanlarının emeklerini gelire çevirmek ve köy gençlerine kırsaldaki kazançlarının şehirlerdekinden çok daha fazla olacağını göstermektir.
Muammer Atabey, Bafra Kızılırmak Deltası'ndaki üreticilerimizden, yaylası Merzifon Tavşan Dağı. 30'lu yaşlarının başında, atasından aldığı Karayaka koyunculuk kültürünü bırakmıyor. Kendi sürüsünün başında durmaya ve şehre göç eden yaşıtlarından çok daha fazla kazanmaya devam ediyor. Yaklaşık 3 senedir bizimle beraber yürüyor, her sene bizim için ne kadar kuzu yetiştireceği belli, hayvanını ne zaman kestireceğini, ödemesini ne zaman alacağını daha kuzusu doğmadan biliyor. Kendisine bize inandığı ve bu mirasa sahip çıktığı işin teşekkür ediyoruz.
En büyük amacımız Muammer arkadaşımız gibi genç, istekli ve algısı açık yetiştiricilerimizi çoğaltmak, onların kadim hayvancılık bilgisini, teknolojiyle birleştirerek dünya standartlarında bir sistem kurmaktır.
Bu sayede Nebyan yetiştiricileri şehre, çarşıya indiklerinde başları dik gezmeye devam edecektir.