Samsun 19 Mayıs Üniversitesi ve Sarpın bölgesindeki Yetiştiricilerimiz ile bölgedeki Koyunculuğu daha verimli hale getirebilmek ve Nebyan standartlarında üretim yapabilmek için işbirliğine başladık.
(Resimdekiler İbrahim ve Bafra'nın Sarpın Bölgesi'ndeki Karayaka koyunu yetiştiricilerimiz.)
Sarpın, Elalan, Şahinkaya, Akalan, Karakütük köylerinin olduğu bölge, İlçe Tarım kayıtlarına göre 2000-2500 anaç Karayaka koyununa ev sahipliği yapıyor. Bu bölge Bafra Altınkaya Barajının yaklaşık 1000-1200 metre yukarında Bafra ilçesiyle Vezirköprü arasında kalıyor. Çok yüksek olduğu için tarımsal ürünlerin çok fazla yetişmediği bir bölge. Tütün zaten eski değerini kaybettiğinden, tek geçim kaynağı hayvancılık.
Buralar bizim dede toprağımız, Nebyan'ı kurarken beraber kalkınma fikrimizin oluştuğu, çocukluğumuzun geçtiği, dönüp dolaşıp geleceğimiz yaylalar.. İlk kurulduğumuzda Musa Şahin (soldan 2.) bize yetiştirdiği 25 kuzusunu teslim etmişti. Daha sonra sırayla Zeki Bostan, Salih Abi ve Hüseyin Dağlı, Sarpın'dan aramıza katıldı. İlk işe başladığımız günlerde, çok küçük ölçekli çalısıyorken bile Sarpın bölgesindeki üreticilerimiz bize inanarak, arkamızda durdu ve başarılı olmamız için ellerinden geleni yaptılar.
Herşeyin başladığı bu bölgeden tüm Karadeniz Bölgesi'ne yayıldık, hem hayvancılık üretimimizi kuvvetlendirdik hem de Nebyan'ı büyüttük. Yetiştiricilerimizin olduğu diğer bölgelerle karşılaştırdığımızda Sarpın Bölgesi hala potansiyelinin çok altında. Çok bakir bir bölge ve tahminimizden çok daha fazla hayvancılık kapasitesine sahip. Ancak bu kapasiteyi canlandırmak için itici bir güç gerekiyordu. Nebyan kurulurken nasıl onlar bize destek olduysa şimdi biz onları destekleyip, onlara olan vefamızı gösterebilmek adına 2019'un başından itibaren yeni bir projeye başlattık.
Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'nin desteğiyle bölgedeki hayvancılık potansiyelini arttırmak, meraları daha verimli hale getirmek ve daha yüksek besin değerli etlerin kaynağı olan Karayaka kuzularını üretmek için çalışmaya başladık.
Proje kapsmında Üniversite'den danışman veterinerlerimiz koç katım zamanlarını ayarlayacak, sürülerden DNA örnekleri alarak en verimli damızlık hayvanları seçecek, üreticilerimize düzenli eğitimler ve danışmanlıklar verecek, buradaki hayvan ırkının ıslahı için çalışmalar yapacak. Hayvanların gelişimleri haftalık olarak takip edilirken, antibiyotik, GDO gibi testleri de bu aşamalarda yapılmaya başlanacak. Nebyan olarak biz de, lojistik destek sağlayarak, üreticilerimizin ihtiyacı olabilecek makine ve ekipmanları kullanma imkanı yaratarak üreticilerimiz ve Üniversite arasında köprü görevi görmekteyiz. Diğer yandan 100'e yakın üreticimize kendi imkanlarımızla bugüne kadar yaptığımız destekleride, artırrarak devam ediyoruz.
Sarpın bölgesi bizim için bır pilot bölge. Amacımız bu projeyi, Üniversite'yle olan ortak çalışmalarımızı, tüm Nebyan üreticilerine taşımak, daha sonra da Hayvancılık Birlikleri aracılığıyla da bütün bölgelerimize yaymak. Böylece bilimle, kadim hayvancılık bilgisini birleştireceğiz, besin değeri yüksek, ekolojik, verimli bir et üretimini bütün bölgeye yaymış olacağız. En önemlisi bugün yaptığımız gibi alım garantisini daha fazla üreticiye verip, daha fazla üreticinin sadece üretmeye konsantre olmasını sağlayacağız. Tıpkı Yeni Zelanda, Fransa gibi gelişmiş tarım ülkelerinde olduğu gibi.
Bu ülkede hep beraber yapacak daha yapacak çok işimiz var, size de yanımızda olduğunuz için çok teşekkür ederiz.