Uzm. Diyetisyen Sernaz Çakır sonbaharda sadece bağışıklığınızı kuvvetlendirecek değil aynı zamanda mental olarak da iyi hissetmenizi sağlayacak besin önerilerini bizim için yazdı...
Yaz mevsiminin bitmesi ve son baharın başlangıcı hepimizi daha melankolik bir havaya sokuyor. Okulların açılması, tatilin bitmesi, yapılacak işlerin birikmesi ile birlikte sorumluluklarımız da sonbahar mevsiminde artıyor. Bu durum da kimimizi ruhsal olarak etkileyebiliyor.
Tabi bununla beraber havaların soğuması, hastalıkların kapıda olması nedeniyle bağışıklık sistemimizde etkilenebiliyor.
Hem sonbahar depresyonundan kurtulmak hem de bağışıklığımızı yükseltmek için beslenmemize çok dikkat etmeliyiz. Peki neler yapmalıyız?
1- Kan tahlili yaptırın.
İşe ilk olarak kan tahlili yaptırarak başlayın. Demir, folik asit ve B12 eksikliğinde kendinizi çok daha halsiz hissedebilirsiniz. Eğer eksiklik var ise mutlaka tamamlamalısınız.
2- Sağlıklı kırmızı etleri tercih edin.
Kırmızı etler yüksek oranda protein içerirler. Özellikle kuzu eti demir, B12 vitamini açısından oldukça zengindir. Bunun yanında içeriğindeki proteinler serotonin salınımına da destek olur.
3- Her gün 1 yumurta
Yumurtanın içeriğindeki protein vücuttaki triptofan oranını artırır. Bu durumda serotonin salınımını olumlu yönde etkileri. Yumurta, biotin, omega 3 yağ asitleri, fosfor, çinko gibi minerallerden de zengindir. Her gün 1 yumurta yiyebilirsiniz.
4- Hepimizin sevdiği muz :)
Muzun içeriğindeki trriptofan vücudumuz tarafından serotonine çevrilir. Bu nedenle de yedikten sonra kendimizi daha mutlu hissederiz. Sonbahar mevsiminde günde 1 küçük muz tüketebilirsiniz.
5- 1 avuç badem
Günde 1 avuç badem içeriğindeki E vitamini sayesinde duygu durumunuzu kontrol altına almamıza yardımcı oluyor. Muzun yanında 1 avuç çiğ-tuzsuz badem yiyerek kendinizi çok daha iyi hissedebilirsiniz.
6- Papatya-melisa çayı
Günde 1 fincan papatya çayı sedatif etkisi ile hem sizi sakinleştirecek hem daha keyifli hissetmenize neden olacaktır. Eğer gün içerisinde kendinizi gergin hissederseniz hemen 1 fincan içmeyi ihmal etmeyin.
7- Sağlıklı bağırsaklara sahip olun.
Serotonin salınımı için bağırsaklarınızın da sağlıklı olması gerekir. Günlük beslenmenizde probiyotik ve prebiyotik içeren besinleri tercih edin. Diyetisyeninize ya da doktorunuza danışarak probiyotik desteği de alabilirsiniz.
8- Egzersiz yapın.
Serotonin salımınında en etkili yollardan biri egzersiz yapmak. Hiç birşey yapamıyorsanız bile günde 30 dk yürümek bile size çok iyi gelecektir. Ama çalışmalar haftalık 150 dk yürüyüşü önermektedirler.